Word abonnee

Wielrennen

Baanwielrenners: Spierballen taal

Tommy n Lance

Wielrennen

Baanwielrenners: Spierballen taal

door: Jasper Boks
27 mei 2021
7 tot 12 minuten lezen

Nederland heerst al vier jaar op de teamsprint. De wil van Roy van den Berg (32), Matthijs Büchli (28), Jeffrey Hoogland (28) en Harrie Lavreysen (24) is wet in baanwielrenland. In Tokio zijn ze topfavoriet voor goud. We leggen de krachtpatsers van de sprintploeg zes stellingen voor.

Liever samen het Wilhelmus zingen dan alleen

Roy van den Berg: “Voor mij gaat deze stelling zeker op, want ik kom op de Spelen alleen uit op de teamsprint. Dit is het onderdeel waar we al jaren samen voor trainen en naartoe leven.”

Matthijs Büchli: “Het is misschien een cliché, maar er wordt wel gezegd dat geluk zich vermenigvuldigt als je het met elkaar deelt. Hoe mooi zou het zijn om met z’n allen die gouden olympische medaille te pakken en daar met elkaar van te genieten? Veel mooier wordt het toch niet? We werden bij de WK van 2016 in Londen al tweede op de teamsprint. Daarna mislukte helaas de teamsprint op de Spelen in Rio, dat was een vette domper. De jaren daarna hebben we revanche genomen. Met natuurlijk de wereldtitels in 2018, 2019 en 2020 als hoogtepunten. En nu is het zaak om de route die we in 2016 zijn ingeslagen met het team te bekronen in Tokio.”

Harrie Lavreysen: “Als ik uitkijk naar een toernooi, dan denk ik altijd in de eerste plaats aan de teamsprint. We bereiden ons daar al zo lang intensief op voor, niets wordt aan het toeval overgelaten, op elk detail wordt gelet. Individueel goud winnen is misschien nog net iets prestigieuzer, maar ik ben het met Matthijs eens: de vreugde is groter als je het succes met elkaar kunt delen.”

Jeffrey Hoogland: “Eerste vereiste op de Spelen is om op de teamsprint je uiterste best te doen, dat verwachten we ook van elkaar. Daarna mag je op de individuele olympische onderdelen sprint en keirin je best gaan doen.”

Roy: “Goud op de teamsprint gaat daarna ook doorwerken op de individuele onderdelen voor Harrie, Jeffrey en Matthijs. Dat goede gevoel nemen ze dan mee naar de sprint en keirin.”

Tekst gaat verder onder de foto

Baanwielrenner

Wij zijn vrienden voor het leven

Matthijs: “We kunnen heel goed met elkaar opschieten. Het is natuurlijk de sport die ons bindt, maar ik denk dat als we bij elkaar op school hadden gezeten, wij ook goeie maten van elkaar waren geweest. Maar veel van de vrienden die ik op school had, spreek ik nu niet vaak meer… Ik beschouw Harrie, Jeffrey en Roy nu als vrienden en supergoede collega’s, maar gaan we ook nog bij elkaar op de koffie als we geen collega’s meer zijn? De tijd zal het leren.”

Roy: “Natuurlijk zijn we elkaar weleens zat. Dat heb je in een relatie met je vrouw ook weleens, toch? Maar ik denk dat wij van de 365 dagen in een jaar we er 364 vriendschappelijk met elkaar omgaan.”

Jeffrey: “Na een trainingskamp is het vaak wel lekker om even naar huis te gaan. Dan hebben we lang genoeg op elkaars lip gezeten en is het fijn om even wat tijd voor je familie, vrienden en, vooral, jezelf te hebben.”

Harrie: “Ik beschouw de jongens zeker als mijn vrienden. En ze zijn daarnaast heel belangrijk voor mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Ik beschouw Harrie, Jeffrey en Roy nu als vrienden en supergoede collega’s, maar gaan we ook nog bij elkaar op de koffie als we geen collega’s meer zijn?

Roy: “De kracht van ons team is dat we elkaar voortdurend een spiegel voorhouden. In de trainingen verlangen we het uiterste van elkaar. We motiveren elkaar om er altijd voor te gaan. Dat gebeurt eigenlijk altijd in een goede sfeer en harmonie.”

Tekst gaat verder onder de foto

Baanwielrenner

Jeffrey: “De rare situatie bij ons is: we zijn een team, maar tegelijkertijd is de concurrentiestrijd enorm. Je moet voortdurend vechten voor je plek, want er zijn nog meer jongens dan wij vieren die ook heel goed zijn. Het is dat wij nu zeker zijn van onze plek op de Spelen, maar voor het zover was, woedde er echt een flinke interne strijd. Nu die voorbij is, is er meer rust. Ons hele trainingsprogramma is gebaseerd op de teamsprint, dat is de pijler onder het succes van niet alleen de teamsprint, maar ook de individuele sprint en de keirin. Wie in het team zit, kan op de Spelen ook uitkomen op de individuele onderdelen.”

Harrie: “Vergis je niet hoe hard er wordt gereden op de training bij ons. Je moet elke dag het uiterste uit jezelf halen. Het is aan- of afhaken. Als we de teamsprint niet als basis hadden, zouden we denk ik minder hard trainen dan we nu doen. Doordat de afspraak is gemaakt dat de teamsprint altijd op de eerste plaats staat, motiveren we elkaar om nog net wat dieper te gaan. Als je de individuele nummers als uitgangsbasis zou hebben, dan was je veel meer concurrenten van elkaar en zou je misschien eerder zeggen: ik laat dat extra sprintje even zitten. Of: ik doe rustiger aan want ik wil mijn concurrent niet wijzer maken dan hij is. Door de afspraak dat de teamsprint vooropstaat, haal je die denkwijze weg.”

Helden Magazine 57

Het eerste gedeelte van het verhaal van de baansprinters: Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen komt voort uit Helden Magazine 57. Het dubbeldik zomernummer staat volledig in het teken van de Olympische Spelen in Tokio en het EK voetbal.

In Helden Magazine 57 lees je een uitgebreid interview met Dafne Schippers en haar broer Derek over hun speciale band. Spraken we keepster en boegbeeld van de Nederlandse handbalsters: Tess Wester over trouwen, de liefde en het moederschap. En ook een gesprek met en over Mathieu van der Poel, het fenomeen debuteert dit jaar in de Tour de France en rijdt een maand later de olympische mountainbikerace.

Met aanvoerder Georginio Wijnaldum, assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooij, Denzelf Dumfries en Wout Weghorst blikken we uitgebreid vooruit op het EK. Hoe goed is daarnaast Frenkie de Jong? We vroegen het aan acht kenners. Verder in het EK-gedeelte een interview met Memphis Depay en John Bosman blikt terug op het EK van 1988.

Ook in Helden Magazine 57 staat er geen maat op Annemiek van Vleuten meer sinds haar dramatische val tijdens de Spelen in Rio. Praat Sifan Hassan over het geloof, de liefde, haar geheim, de toekomst en goede espresso. Bespreekt chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg: Pieter van den Hoogenbandde mensen die hem inspireren. Praat de stille kracht van de hockeysters: Eva de Goede over poseren voor Sports Illustrated en tafelvoetballen met Neymar én wint Marianne Vos minder vaak, maar is ze wel gelukkiger.

Verder spreekt Vivianne Miedema openhartig over haar wens om ooit voor Feyenoord te spelen, zwaait Epke Zonderland in Tokio af, wist Arno Kamminga zelf lange tijd niet hoe goed hij was én pakten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen in 2016 de eerste Nederlandse olympische medaille in het beachvolleybal. Victoria Koblenko stapte daarnaast met Nicolas Heiner in de boot én staat Sarina Wiegman in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’ stil bij De serenade van Judith Leyster..

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: