Word abonnee

Voetbal

De reis van rebels talent naar hoofdtrainer voor Robin van Persie

Jasper Faber, Jeroen Hofman & Thijs Wolzak

Voetbal

De reis van rebels talent naar hoofdtrainer voor Robin van Persie

door: Barbara Barend, Frits Barend & Jasper Boks
25 maart 2025
6 tot 11 minuten lezen

Als miskend talent trok Robin van Persie in 2004 bij Feyenoord de deur achter zich dicht. Als verloren zoon keerde hij er in 2018 terug om zijn indrukwekkende carrière af te sluiten. Niet veel jaar later begon hij als jeugdtrainer in Rotterdam. Na een half jaar Heerenveen is hij op z’n 41ste voor de vierde keer terug bij Feyenoord: nu als hoofdtrainer. Helden ging door de jaren heen geregeld bij de topscorer van Oranje langs en bracht dit in beeld in Helden Magazine nummer 76. “Dat ik iemand iets wil leren, heb ik van mijn moeder.”

Robin van Persie

“Toen Ruud Gullit als nieuwe trainer had getekend, belde hij me meteen op. Hij had grootse plannen met me, wilde me op mijn eigen positie achter de spits gebruiken. Je belt een jaar te laat, zei ik, er is te veel gebeurd. Ik wil geen sneer uitdelen aan Feyenoord. Ik ben niet rancuneus. Feyenoord blijft de club waaraan ik veel heb te danken,” zei Robin van Persie toen Helden begin 2009 bij hem en zijn vrouw Bouchra langsging in Londen voor het coververhaal van de allereerste Helden.

Robin debuteerde begin 2002 op zijn achttiende voor Feyenoord onder coach Bert van Marwijk, won een paar maanden later de UEFA Cup en werd gekozen als Talent van het Jaar. Hij vertrok door de achterdeur uit Rotterdam. Hij verloor in zijn laatste seizoen zijn basisplaats, sloot aan bij Jong Feyenoord en vertrok in de zomer van 2004 met Bouchra naar Engeland. Bij Arsenal, onder trainer Arsène Wenger, bloeide hij helemaal op.

Robin van Persie
Robin van Persie

“Toen ik bij Arsenal binnenkwam in 2004 moest ik overleven. Ik putte kracht uit al die deskundigen die dachten dat het helemaal niets zou worden met mij. Die opmerkingen raakten me. Waarop was die negatieve benadering gebaseerd? Niemand kende de gesprekken die ik met Wenger had gevoerd. Ik wist wat hij van plan met me was, dat ik rustig zou worden gebracht.”

Robin werd volwassen in Londen. Hij en Bouchra, met wie hij in 2004 trouwde, werden er in 2006 de ouders van zoon Shaqueel en in 2009 van dochter Dina. Bouchra in 2009: “Omdat Robin zo eerlijk is, kwam hij vroeger weleens in de problemen. Hij zei te veel. Wij zijn in Londen snel volwassen geworden. Onze kracht is dat we veel praten. Robin en ik evalueren ons leven bijna iedere maand.

Een bepaalde periode luisterde onze zoon Shaqueel nauwelijks. We vroegen ons af wat we fout deden. Het is misschien iets kleins, maar daar praten we ’s avonds uitgebreid over. In die gesprekken stellen we doelen voor ons leven en het voetbal. We bespreken onze relatie, wat we verlangen en wat we missen.”

Robin: “Velen zien mij nog altijd als de druktemaker die ik was bij Feyenoord. In Rotterdam was ik druk met potjes poolen, uitgaan en gezellig doen. Ik heb geworsteld met mijn imago van moeilijke jongen. Ik wilde laten zien dat ik een aardige gozer ben, want ik ben een lieve jongen. Daarmee ben ik gestopt, want dat leidde tot niets. Ik was zoekende. Op de een of andere manier werd er vaak op de verkeerde knopjes gedrukt, op gevoelige momenten werd het verkeerde tegen me gezegd. In Rotterdam kwam er niet uit wat erin zat. Ik wil anderen niet de schuld geven, maar soms heb je hulp nodig.

Ik ontdekte bij Arsenal wat een echt professionele wereld is. Het werkklimaat daar was een verademing.” Arsène Wenger maakte vanaf het eerste moment een diepe indruk op de destijds 25-jarige Robin. De Fransman bestempelde hij vaak als zijn ‘voetbalvader’.

“Wenger is in alles geïnteresseerd, in andere sporters, andere leiders. Zijn speeches voor een wedstrijd zijn kort, maar wel raak. Hij komt altijd met iets nieuws, de ene keer Barack Obama, de andere keer Michael Jordan, dan weer tennisster Justine Henin met wie hij heeft gegeten.

Henin zei tegen hem: ‘Ik vind het heel gezellig, maar ik heb om zeven uur een afspraak met mijn fysio en daarna met de masseur.’ Wat er ook gebeurt, ze trekt haar eigen plan. Volgens Wenger zou iedere sporter dat moeten doen. Die boodschap wil hij vooral jonge spelers meegeven.

Helden Magazine nummer 76

Het eerste gedeelte van het verhaal over Robin van Persie komt voort uit Helden Magazine nummer 76. In deze editie van Helden siert Mathieu van der Poel de cover. De schijnwerpers zijn de komende tijd weer op de inmiddels dertigjarige wielrenner gericht. De klassiekers worden gereden en Van der Poel doet ook weer mee aan de Tour de France. Mathieu van der Poel: ‘Ik kan nog steeds beter’.

Voetbal

Ook is er veel aandacht voor voetbal. We gingen langs bij Justin Kluivert. Hij is voor het eerst vader geworden en is dé revelatie van de Premier League. Sem Steijn werd lang gezien als de ‘zoon van’. Bij FC Twente is hij uit de schaduw van vader Maurice getreden. Hij lijkt hard op weg naar de titel van topscorer van de Eredivisie, een transfer en – wie weet – een uitnodiging door bondscoach Ronald Koeman. Van de topscorer van de eredivisie gaan we naar de meest besproken speler. Noa Lang maakt de tongen los. Op en naast het veld. We vroegen analisten naar hun mening over de rappende voetballer.

We spraken met de aanvoerster van de OranjeLeeuwinnen en de Ajax-vrouwen, Sherida Spitse. Ze maakt zich op voor weer een EK, terwijl ze een moeilijke periode doormaakt. Openhartig praat ze over haar scheiding van de moeder van haar twee kinderen. Verder gingen we dertig jaar terug in de tijd met Danny Blind. We blikken met de aanvoerder van destijds terug op de gewonnen Champions League én de Wereldbeker met Ajax.

Nog veel meer sport

Verder in deze editie vertelt Ellen van Dijk over het moederschap, een crash en de race tegen de klok om de Spelen in Parijs te halen. Max Verstappen gaat dit seizoen op voor zijn vijfde wereldtitel in de Formule 1 en dat wordt een fikse opgave in een jaar waarin hij ook voor het eerst vader wordt. Wat verwachten analisten Christijan Albers, Tom Coronel en Giedo van der Garde van Max in 2025?

Carlos Alcaraz is de populairste tennisser van dit moment. Helden sprak de 21-jarige Spanjaard in een exclusief interview. Oud-honkballer Kalian Sams moest tijdens zijn loopbaan omgaan met racisme en een stalker. Hij doet zijn verhaal in het theater en hoopt jonge topsporters inzichten te geven. Als laatste laat hockeyster Felice Albers een andere kant van zichzelf zien in Heldenpraat en deelt waterpolokeepster Laura Aarts haar foto’s in de rubriek Me, My Selfie & I.

Delen: