Wielrennen
De Held van 2017 was zonder twijfel Tom Dumoulin. Hij won als eerste Nederlander de Giro, werd individueel en met de ploeg wereldkampioen tijdrijden én won de BinckBank Tour. Kortom, alles wat hij aanraakte veranderde in goud. We leggen hem citaten voor die betrekking op hem hadden.
‘Eigenlijk moest deze Ronde van Italië een leerschool voor de klassementsrenner Dumoulin worden. Nu kunnen we zeggen dat hij cum laude geslaagd is.’ - Erik Breukink.
“Ik had absoluut niet verwacht dat ik de Giro al kon winnen. In de Vuelta van 2015 deed ik mee om de eindzege, maar toen was ik niet gestart met de intentie om mee te doen om het klassement. De Giro zag ik als leerschool en ik verwachtte dat ik nog meer testen moest doorstaan voordat ik serieus kans op de eindzege in een grote ronde zou maken.”
Je zei voor aanvang van de Giro: ‘Het zou mooi zijn om in de top 10 te eindigen.’
“Dan was het voor mij ook geslaagd, dat meen ik nog steeds. In dat geval was ik niet cum laude geslaagd, maar dan was ik wél geslaagd voor mijn eerste serieuze test als ronderenner.”
Kun je je voorstellen dat mensen soms denken dat je voor jezelf een underdog-rol creëert?
“Nou... Ik heb een onrealistisch doel en een realistische verwachting.”
Leg eens uit.
“De realistische verwachting, dat is wat ik zelf verwacht. Ik verwachtte dat ik in de Giro rond de zevende plek zou eindigen. De buitenwereld gaat altijd uit van dat onrealistische doel. In mijn achterhoofd zitten die onrealistische doelen ook wel hoor, maar als ik die in de media ga spuien, komen ze als een boemerang terug.”
Zo’n onrealistisch doel stel je eigenlijk om jezelf op scherp te zetten?
“En om mezelf scherp te houden.”
‘Hij ging gewoon zijn ding doen, hij had beter geslapen dan ik. Dat ik dat nog mag meemaken man, ik ben 36 en dan met een goede vriend van je de Giro winnen.’ - Laurens ten Dam.
“Laurens heeft in Maastricht gewoond en gedurende mijn carrière trokken we steeds meer met elkaar op. Afgelopen seizoen werden we ook nog ploegmaten. Geweldig.”
Hij vertelde dat jij voor de afsluitende tijdrit in de Giro, toen je nog vierde stond in het klassement, heerlijk hebt geslapen. “
Ik was redelijk relaxed. ‘Goed’ is een groot woord, maar ik had oké geslapen. De spanning begon natuurlijk richting de tijdrit op te lopen, maar ik had vaker met dat bijltje gehakt.”
De druk op jouw schouders zal de komende jaren ook niet minder worden, gokken we.
“Daar ben ik me van bewust.”
Hoe belangrijk is Laurens ten Dam voor jou?
“Het is heel fijn dat als ik even in de knoop zit, en die momenten zijn er altijd in een grote ronde, ik even naar iemand toe kan stappen die ik echt vertrouw. Ik ga met iedereen goed om in de ploeg, maar niet met iedereen deel ik mijn diepste gevoelens. Dat doe ik wel met Laurens.”
Wat maakt Ten Dam zo speciaal?
“Hij brengt mij altijd heel erg terug op aarde. Laurens heeft in het stressvolle leven dat wij leiden door de jaren heen een relaxte weg kunnen vinden. Hij geniet ook nog heel erg van het wielrennen, en dat je kunt blijven genieten is succesfactor nummer één. Ik kan daar nog beter in worden, maar Laurens heeft mij op dat vlak al heel veel geleerd.”
Heb je tijd genomen om te genieten van de Giro-zege?
“Te weinig.”
En van de wereldtitel tijdrijden met de ploeg en individueel?
“Ook te weinig. Na mijn wereldtitel dacht ik meteen alweer aan de Ronde van Lombardije. En zo gaat het maar door. Dat is topsporters eigen natuurlijk, dat is ook wat me zover brengt...”
Maar tegelijkertijd is het een valkuil.
“Ja, als ik steeds maar met de toekomst bezig ben, ben ik niet bezig met gelukkig zijn in het heden. Dat is wel een lesje dat ik afgelopen seizoen heb geleerd. Ik heb sommige momenten te veel in de toekomst geleefd en de komende jaren wil ik dat anders doen.”
Ben je weleens bang dat je alleen nog maar gelukkig kunt zijn als je wint?
“Ja, en daarom ben ik zo blij dat Laurens in de buurt is, hij helpt me relativeren.”
Iedere topsporter zou een Laurens ten Dam om zich heen moeten hebben?
“Ja, dat kan ik iedereen aanraden.”
Je werkt er knetterhard voor, maar eigenlijk ben je ook wel een beetje een zondagskind. Alle doelen die je dit jaar had gesteld, heb je bereikt.
Lachend: “Ik ben geboren op de elfde van de elfde, ben een carnavals kind. Ja, ik ben voor het geluk geboren.”
‘Mooi om te horen dat hij ons eeuwig dankbaar is en mooi dat we zo samen hebben gewerkt.’ - Bauke Mollema na de een-na-laatste rit in de Giro.
“Ik kan het prima vinden met Bauke. Maar als het koers is, is het wel koers.”
Dan tellen vriendschappen niet.
“Nee.”
Jij klaagde eerder in de Giro dat je wat meer hulp van landgenoot en maatje Mollema had kunnen gebruiken.
“Jullie bedoelen de rit naar de Blockhaus zeker. Toen hadden we elkaar meer kunnen helpen, vond ik. Gelukkig hadden we op de een-na-laatste dag van de Giro dezelfde belangen, toen heeft hij me heel erg geholpen.”
De Spanjaarden weten elkaar in grote rondes vaak te vinden. Dat geldt ook voor Italianen. Moeten jullie de handen niet wat vaker ineenslaan om een Nederlands pact te creëren?
“Ik vind: als onze belangen een beetje hetzelfde zijn, moeten we niet nalaten elkaar te helpen.”
Hebben jullie het er weleens over gehad?
“We hebben geen afspraken gemaakt, maar ik neem aan dat Bauke en de andere Nederlandse renners het ook leuker vinden als ik de Giro win in plaats van Nairo Quintana.”
Tegelijkertijd kunnen zij misschien denken: straks gaat alle aandacht naar Dumoulin, terwijl wij graag zelf die aandacht ook willen.
“Als ik voor mezelf spreek: als ik een landgenoot een handje kan helpen, zou ik dat niet nalaten.”
'Ik heb zeker de status van Froome nog niet en ik heb ook zeker zijn kwaliteiten bergop nog niet'
‘Hij kan beter niet het arrogante mannetje uithangen, er bestaat ook zoiets als karma. Het kan hem net zo goed overkomen.’ - Vicenzo Nibali tijdens de Giro.
“Ik was helemaal over de zeik dat Nibali en Quintana op weg naar Ortisei zo samenwerkten. Ze
haalden er in die etappe ook nog allemaal andere vriendjes bij. Het was één grote slag tegen Tom. In de laatste kilometers weigerden ze te helpen toen andere klassementsrenners wegreden. Toen heb ik me door de emoties laten verleiden tot boude uitspraken (Dumoulin zei
dat hij hoopte dat zij het podium niet zouden halen, red.).
Dat heb ik slecht aangepakt, had ik niet moeten doen. Ik had de rust moeten bewaren. Ze hadden die dag alles geprobeerd, dat was hun frustratie natuurlijk. In de rit naar Ortisei brak er iets bij Nibali en Quintana. Het was heel wijs geweest toen juist niets te zeggen. Maar ja, ik deed het wel. En op die uitspraken kwam Nibali natuurlijk heel gevat terug.”
Hebben jullie het uitgesproken?
“Ja, een dag later ben ik naar Nibali toegegaan en heb ik m’n excuses aangeboden. En hij heeft me later in de Giro ook nog teruggepakt toen ik een slechte dag had.”
Dus jij gaat steeds meer op je woorden letten, gaat je diplomatieker opstellen?
“Het is tijdens grote rondes als klassementsrenner echt niet slim om in de emotie te reageren, dat is echt een heel belangrijke les die ik heb geleerd.”
Maar tegelijkertijd is het wel zo puur en het is wel wie je bent.
“Jullie vinden dat leuk, dat snap ik ook wel, maar mij heeft het alleen maar problemen opgeleverd. Als het mij niks brengt, doe ik het de volgende keer niet meer.”
In de Giro werd er vaak tegen jou gereden. We herinneren ons het moment dat jij je behoeften moest doen in de roze trui, de rest wachtte niet echt. Chris Froome overkwam ook het een en ander in de Tour en de Vuelta, maar bij hem werd er bijna tot vervelends gewacht tot hij terugkeerde. Is dat status?
“Froome heeft een supersterke ploeg en de concurrentie heeft al vaak gezien dat het gevaarlijk is om vroeg aan te vallen. Daardoor heeft heeft hij een andere status dan ik.”
Merk jij ook dat renners nu een beetje gaan denken: we moeten Dumoulin niet kwaad maken, want als die op de pedalen gaat staan, kunnen we na afloop aan het zuurstof.
“Ik heb zeker de status van Froome nog niet en ik heb ook zeker zijn kwaliteiten bergop nog niet. Froome heeft al heel vaak laten zien dat hij de beste is bergop. Ik ben heel af en toe de beste geweest, maar heel vaak net even niet. Dus ik heb zeker nog niet de onaantastbaarheid van Froome.”
‘Het is soms net alsof we PlayStation aan het spelen zijn, alles lukt.’ Ploeggenoot Mike Teunissen tijdens de Tour.
“Je zou bijna denken dat het zo was bij Sunweb dit seizoen, ja.”
Jij won de Giro, in de Tour pakten jullie vier ritzeges, de groene trui en de bolletjestrui, in de Vuelta ging het ook niet verkeerd en bij het WK wonnen jullie de ploegentijdrit en jij won daar nog de individuele tijdrit.
“Het gevaar is nu dat we te veel in eigen kunnen gaan geloven. Het is wel de bedoeling om volgend jaar scherp te blijven."
Wat is het geheim van Sunweb?
“Het begint met een visie, met een plan. Maar ik vind ook dat je niet bang moet zijn van het plan af te wijken. Vanuit gevoel en emotie doe ik wel vaker trainingen op een andere manier dan ik van plan was. Het moet niet copy-paste worden. We moeten altijd ruimte houden voor gevoel en emoties, dat is heel belangrijk in topsport.”
Zou jij dan in zo’n strakke organisatie als Sky op je plek zijn? Bij hen lijkt alles juist voorgeprogrammeerd.
“Dat lijkt zo. Ik denk niet dat zij meer geprogrammeerd zijn dan wij.”
Alles draait bij Sky om maar één ding: Froome de eindzege bezorgen.
“Maar als hij de beste is in de Tour, dan ga je toch niet voor iemand anders rijden omdat je die zo leuk vindt? Dat doen ze bij ons ook niet, hoor.”
‘We willen mensen die zich voor honderd procent committeren aan het teambelang. Ik geloof in die visie en ik bewaak die ook.’ Iwan Spekenbrink, algemeen manager van Sunweb tijdens de Vuelta nadat hij dwarsligger Warren Barguil naar huis had gestuurd.
“We worden binnen de ploeg allemaal min of meer hetzelfde behandeld. Binnen de ploeg word ik niet gezien als een speciale jongen, hoor. Iedereen kan op me af stappen en met me trainen op trainingskamp. Dan zien die andere jongens ook: die Tom Dumoulin is eigenlijk een doodnormale jongen die best wel hard kan fietsen, maar niet zoveel harder dan ik.
Dus als ik de Giro win, denken die andere jongens natuurlijk ook: die niet zo speciale jongen wint ineens een heel speciale wedstrijd, misschien kan ik dat ook.”
Heeft jouw succes in de Giro op die manier doorgewerkt in de Tour?
“Ja, misschien wel.”
Zou je Team Sunweb omschrijven als een vriendenploeg?
“Dat gaat misschien wat ver. Ik kan het heel goed vinden met iedereen en sommige jongens zou ik ook voor mijn feestje uitnodigen. Maar we zijn een bedrijf waarvoor meer dan honderd mensen werken, dan ben je niet met iedereen bevriend.”
Iwan Spekenbrink stond aan de wieg van het huidige Team Sunweb. Jij werkt inmiddels al jaren met hem samen. Voel je je ook een beetje een product van zijn project?
“Ook dat gaat misschien wat ver. Ik voel me heel goed in de ploeg, denk dat de ploeg heel goed bij mij past, maar dat wil niet zeggen dat ik niet zou kunnen presteren in een andere ploeg of dat ik de ploeg alle credits wil geven voor ‘het product Tom Dumoulin’.”
Lachend: “Misschien wil Iwan zover gaan, dat is in dat geval aan hem.”
Hoe is die rolverdeling met Iwan, heb je het ook over de filosofie met de ploeg met hem, neemt hij jou daarin mee? Je bent immers het gezicht van de ploeg.
“We hebben goede gesprekken en zitten eens in de zoveel tijd wat langer samen.”
Jij bent een slimme jongen. Leer jij in de jaren dat je nu bij Sunweb zit zoveel dat je in de toekomst een eigen ploeg volgens jouw eigen filosofie zou kunnen inrichten en leiden?
“Dat vind ik nu absoluut niet interessant. Als ik zie hoeveel werk Iwan eraan heeft... Het is zijn levenswerk.”‘
Ik spiegel me toch aan Tom Dumoulin. Hij heeft mij geïnspireerd en gemotiveerd en wat Tom laat zien wil ik later ook.’ Ploeggenoot Sam Oomen in aanloop naar zijn debuut als ronderenner in de Vuelta.
“Mooi dat Sam dat heeft gezegd.”
Hoe kijk jij naar de ontwikkeling van Oomen, die nu 22 jaar is?
“Sam is een prachtig kereltje. Ik kan het heel goed met hem vinden, hij is echt een supertalent en er zit ook een goeie kop op.”
Jij bent 26, maar loopt toch al weer een tijdje mee. Coach je hem al voorzichtig?
“Na het WK zijn we samen nog zes uur door de Ardennen gaan fietsen. Hij pakte de auto, zette die bij mij neer en toen gingen we op pad. Vind ik heel leuk dat hij dat doet. Op zo’n dag vraagt Sam ook van alles aan mij en probeer ik hem ook wijzer te maken. Zoals Sam dat nu bij mij doet, zo deed ik dat met jongens als Laurens ten Dam, Karsten Kroon en Bram Tankink.
Het is goed dat Sam af en toe richting het zuiden rijdt om bijvoorbeeld met mij of andere profs te trainen, daar leert hij soms meer van dan altijd met de amateur renners in zijn omgeving te gaan trainen.”
‘Mooi compliment, al is het tegelijkertijd natuurlijk erg dubbel om het uit de mond van Armstrong te horen’
Hoe heb jij hem tijdens de Vuelta gevolgd? Hij had in zijn eerste ronde de top tien in het vizier, totdat hij door ziekte af moest stappen.
“Ik was in de aanloop naar de Vuelta met Sam op hoogtestage, toen was hij al kneitergoed. Ik heb hem natuurlijk met grote interesse gevolgd. Doodzonde dat hij ziek werd, maar ik viel in mijn eerste Vuelta ook uit.”
Lachend: “Dan moet hij zich daar maar aan vastklampen.”
Met Wilco Kelderman erbij, die vierde werd in de Vuelta, wordt er een soort van
driekoppig monster gecreëerd bij Sunweb op dit moment.
“We zijn een gevaarlijk trio als we in dezelfde wedstrijd starten. Maar een driekoppig monster zou ik ons niet willen noemen. Feit is dat we met Wilco en mij twee klassementsrenners hebben die er min of meer staan. We zijn er nog niet, hoor, hebben het kunstje nu allebei één keer laten zien. En Sam moet zich nog verder ontwikkelen en komt er over een paar jaar hopelijk ook bij.”
‘Nederland heeft in Tom Dumoulin een ongelofelijke coureur. Hij heeft net de Ronde van Italië gewonnen, waar het parcours op zijn lijf geschreven was. Ik kijk ernaar uit om hem ook in de Tour te zien in 2018.’ Lance Armstrong.
“Mooi compliment, al is het tegelijkertijd natuurlijk heel erg dubbel om het uit de mond van Armstrong te horen. Hij is toch de paria van het wielrennen. Hij heeft heel verkeerde dingen gedaan, maar hij wist wél hoe hij een ronde naar zijn hand moest zetten. Ook als iedereen schoon was geweest, dan had hij waarschijnlijk de Tour gewonnen. Het is natuurlijk heel moeilijk om dat dopingverhaal bij Armstrong naar de achtergrond te plaatsen, maar hij weet als coureur wel wat er nodig is om de Tour te winnen.”
‘Hij was heel imponerend in de Giro. Hij wordt een hele grote concurrent voor me.’ Chris Froome. En hij zei erachteraan: ‘Maar hij zal wel een grote zak wegwerpluiers moeten meenemen.’
“Ik hoop dat ik een grote concurrent van Froome kan worden.”
Hij verwijst met de wegwerpluiers natuurlijk naar de nu al beroemde sanitaire stop in de roze trui tijdens de Giro-rit. Die zal voor altijd aan je kleven.
“Het is goed afgelopen, daarom vind ik het alleen maar grappig. Ik kan wel lachen om grappen over luiers, hoor.”
Word je er nog vaak over aangesproken?
“Ja, bijna nog meer dan over mijn overwinning in de Giro.”
Is er geen moment dat je denkt: nu kappen?
“Nee hoor, het is toch het eerste wat bij iedereen op de lippen brandt als ze mij spreken over de Giro. Topsport heeft ook dramatiek nodig, dan blijven de prestaties nog beter hangen. En wat mij overkwam, heeft de Girozege uiteindelijk alleen maar mooier gemaakt.”
Sta je te popelen om die strijd met Froome aan te gaan?
“In elk interview wordt ingezoomd op de strijd tussen Froome en mij. Op het mogelijke duel in de Tour. Ik snap dat enerzijds wel, hoor.”
‘Tom wordt steeds beter. Froome wordt geleidelijk aan minder en de teams zijn gelijk.’ Steven de Jongh, ploegleider Trek-Segafredo.
“Froome minder? Nou, dat denk ik niet. Afgaande op de Tour van dit jaar zou je misschien kunnen denken dat hij enigszins kwetsbaar was, maar in de Vuelta was hij imponerend. En in de Tour is hij desondanks niet echt in gevaar geweest. Hij heeft dat spelletje zo goed door.”
We begrepen dat Sky al studie naar je doet, ze zien jou als dé concurrent. Veel mensen hebben hun hoop op jou gevestigd. Dat is nogal wat.
“Ach, ik ga dat allemaal niet uit de weg. Als ik de Tour ga rijden volgend jaar, dan ben ik kandidaat voor het podium of zelfs kandidaat om de Tour te winnen als ik echt top ben. Alleen: Froome staat echt nog wel een paar treetjes boven mij. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet van hem kan winnen.”
In de Tour moet je het wel tegen die hele Sky-trein opnemen.
“Ja, maar wij hebben ook best een mooie trein... Ik heb bewezen dat ik in een grote ronde mijn mannetje kan staan. Maar ik wil eerst wachten tot eind november als ook het parkoers van de Giro bekend is. Dan gaan we een besluit nemen of ik de Tour ga rijden in 2018.”
Waar is nog winst te halen voor jou als ronderenner?
“Ik hoop dat er fysiek nog een beetje te winnen is. Een jaartje extra training brengt me hopelijk nog wat verder. Al met al is er nog wel wat winst te boeken. Ik ben net 27, normaal gesproken beginnen voor een wielrenner dan de goede jaren.”
Helden Magazine 39
Het eerste gedeelte van het verhaal van Tom Dumoulin komt voort uit Helden Magazine 39 waar hij de cover siert. Dumoulin won de Giro en de wereldtitels tijdrijden met de ploeg en individueel. In het extra dikke nummer is er daarnaast volop aandacht voor onder meer de aankomende Winterspelen in Pyeongchang en een terugblik naar het sportjaar 2017.
Verder in de 39ste editie van Helden, Europees kampioen, beste voetbalster van Europa en de wereld Lieke Martens, wielrenster Anna van der Breggen over haar wens: de regenboogtrui, Richard Krajicek over uitvliegende kinderen, coachen en het ABN AMRO WTT, schaatser Sven Kramer, schaatsters Ireen Wüst en Irene Schouten, darter Raymond van Barneveld, voetbaltrainer Peter Bosz, de Nederlandse bobsleemannen, alpineskiër Maarten Meiners, shorttrackster Suzanne Schulting, oud-keeper Patrick Lodewijks, Henk Grol, Dione Housheer, Anish Giri en Wendy Rommedahl.
Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.